امگا 3چیست وفواید مصرف ان
امگا 3چیست وفواید مصرف ان
برای مطالعه بیشتر روی ادامه مطلب کلیک کنید.
برای اولین بار دراوایل دههی هفتاد، دانشمندان با مطالعه روی اسکیموها درگرینلند به شواهدی دست یافتند که حاکی از ارتباط بین اسیدهای چرب امگا-3 و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی- عروقی، آرتریت روماتوئید، دیابت و پسوریازیس بود. بدین ترتیب که آنها با مطالعه روی رژیم غذایی اسکیموها دریافتند قسمت عمدهی رژیم غذایی این افراد را چربیهایی تشکیل میدهد که از منبع حیوانات دریایی مانند نهنگ، فُک و ماهی سالمون تامین میشود. بررسی نوع چربیهای موجود در این مواد نشان داد که اسید چرب امگا-3 یکی از عمدهترین چربیهای موجود در آنهااست.
??اسیدهای چرب امگا-3 و امگا-6 جزو اسیدهای چرب ضروری بدن محسوب میشوند و باید ازطریق رژیم غذایی دراختیار بدن قرارگیرند و از آنجا که بدن قادر نیست این دو نوع اسید چرب را بهیکدیگر تبدیل کند مصرف مواد غذایی حاوی این دو ماده لازم و ضروری است. اسید آلفالینولیک، اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسید دوکوزاهگزانوئیک از اسیدهای چرب امگا-3 محسوب میشوند که بهوفور در ماهی و مواد غذاییدریایی یافت میشوند.
?? هرروز علم پزشکی به یافتههای جدیدی درخصوص اثرات درمانی و تأثیر این ماده روی سلامتی دست مییابد.
تا به امروز تاثیرات مثبت اسید چرب امگا-3 در درمان و پیشگیری بیماریهایی مانند: بیماریهایقلبی، سرطان، افسردگی، آلزایمر، آرتریت روماتوئید، دیابت، کولیت اولسراتیو، درماتیت، اگزما و ... مشخص شدهاست?? مغز انسان و سیستم عصبی مرکزی و همچنین غشای سلولی سلولهای بدن، همگی برای عملکرد مناسب و صحیح به اسیدهای چرب امگا-3 ، بهویژه اسید ایکوزاپنتانوئیک و اسیددوکوزاهگزانوئیک نیاز وافر دارند. درصورت کافی نبودن اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه امگا-3، بدن از اسیدهای چرب اشباع برای ساخت غشای سلولی بهره خواهد گرفت که دیواره سلولی حاصله، از انعطافپذیری کمتری برخوردار خواهد بود. این وضعیت تأثیر منفی بر قلب خواهد داشت، زیرا در این حالت قلب به راحتی نمیتواند بهحالت استراحت بازگردد. دراین میان اسیدهای چرب امگا-3 بلند زنجیره، ازآنجا که در شکلگیری سیستم عصبی مرکزی و نورونها نقش عمدهای ایفا میکنند از اهمیت ویژهای برخوردارند.
?? اسیدهای چرب امگا-3 با حفظ سطح کلسترول خون درحد پایین، جلوگیری از آریتمی قلبی و کاهش سطح فشار خون میتواند باعث افزایش سلامت قلبی شود. محققان بر این باورند که اسید آلفالینولنیک میتواند تاثیر بهسزایی در سلامت قلب و عروق و همچنین کاهش سطح کلسترول و تریگلیسیرید داشته باشد. همچنین اسیدهای چرب امگا-3 قادرند با کاهش چسبندگی سلولهایخونی بهعنوان یک رقیقکنندهی طبیعیخون عملکرده و از ایجاد لختههای خونی و سکته جلوگیریکنند. همچنین مطالعات دیگر نشان میدهند روغن ماهی که غنی از این نوع اسید چرب است، از تصلب شرایین، آنژین قفسه صدری، حملات قلبی و نارسایی احتقانی قلب جلوگیری میکند. علاوه بر این توصیه میشود در بیمارانی که تحت عمل جراحی بایپس و آنژیوپلاستی قرارگرفتهاند، روزانه حداقل یک گرم روغن ماهی دریافت شود.
?? همچنین در بیماران دیابتی غیر وابسته به انسولین، بهنظر میرسد مصرف مداوم امگا-3 بتواند حساسیت سلولها نسبت به انسولین را افزایش دهد. ازاینگذشته توصیه میشود در بیماران دیابتی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مصرف این اسیدهای چرب بالا رود.?? در بیماران دیابتی غیر وابسته به انسولین، بهنظر میرسد مصرف مداوم امگا-3 بتواند حساسیت سلولها نسبت به انسولین را افزایش دهد. ازاینگذشته توصیه میشود در بیماران دیابتی برای کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی مصرف این اسیدهای چرب بالا رود.